Z24Het bedrijf
Z24 is een joint venture tussen Het Financieel Dagblad, Schibsted en RTL Nederland. Opgericht in april 2007.
Het bedrijf lanceerde in juni 2007 zijn nieuwe website www.z24.nl. Het bedrijf stelt zich als doel om met de website de leidinggevende business site van Nederland te worden.

De situatie
Schibsted lanceerde in oktober 2005 zijn nieuwe site E24 in Zweden. Binnen de drie maanden was de nieuwe site de drukst bezocht business site van Zweden. In april 2006 werd de Noorse variant van E24 gelanceerd. Deze was binnen de drie dagen de leidende business site in Noorwegen. Naast toonaangevende business informatie bevat beide sites ook een uitgebreid beleggers deel.
Begin half april 2007 nam Z24 contact op met vwd group. Het succesvolle concept uit Scandinavië zou ook in Nederland uitgerold worden. De vraag die aan vwd group werd gesteld was niet min: “Kan vwd group het beleggers deel opleveren, aangepast naar Nederlandse noden? Met als randvoorwaarde dat tegen 6 juni de site operationeel moest zijn, 6 weken na dato.

De oplossing
Gezien de heel korte deadline was het voor vwd group snel duidelijk dat dit project enkel succesvol kon zijn mits het engagement van beide partijen er was. Om geen tijd te verliezen werd een projectteam samengesteld bestaande uit alle geledingen van vwd group. Immers naast het technisch aspect waren er ook een aantal inhoudelijke en contractuele zaken die snel en binnen de gestelde deadlines uitgewerkt moesten worden.

Door het implementeren van een strikt ontwikkelingsschema slaagde vwd group erin om een state of the art beuirssite op te leveren die voldoet aan de wensen van Z24. Juist de kennis en expertise van vwd group op het vlak van het publiceren van beursinformatie en de uitgeefkennis van Z24 zorgden ervoor dat de site opgeleverd werd zonder noemenswaardige problemen.

De inhoudelijke, technische en contractuele uitdagingen werden simultaan aangepakt zodat er op alle vlakken snelheid gemaakt kon worden.

Implementatie
Omdat de doorlooptijd zo kort was werd iemand aangesteld om een super gedetailleerd functioneel ontwerp te maken. Immers, door de korte ontwikkelfase is een functioneel ontwerp nodig om zo alle items van de site één voor één te beschrijven. Dit laat onze ontwikkelaars toe om hun kennis van databanken en het publiceren van gegevens optimaal aan te wenden. Tijdens de ontwikkelfase werd een testsite opgezet zodat de klant visueel de vorderingen kon volgen. Daarnaast werd een wekelijkse voortgang afgegeven waarin de afgewerkte, de te testen en de geplande zaken stonden die de volgende week op stapel stonden. Door deze manier van werken was Z24 steeds op de hoogte van de vorderingen die gemaakt werden bij dit project en werd de kritsiche deadline zonder problemen gehaald.

De voordelen
Z24 heeft optimaal kunnen profiteren van de expertise van vwd group. Door deze kennis werd een volledige beurs site op iets minder dan 6 weken operationeel. Omdat vwd group ook de hosting en housing voor zijn rekening nam kon Z24 zich volledig concentreren op de lancering van de site.

Na de lancering beschikt Z24 over een beursgedeelte dat volledig door vwd group beheerd wordt, zowel technisch als inhoudelijk. Hierdoor ligt de focus voor Z24 op het uitbouwen van de site tot de toonaangevende business site van Nederland.

Quote
Z24.nl wil dé business-site zijn van Nederland, met nieuws en informatie van hoog niveau. De site is in luttele maanden tot stand gekomen, mede dankzij vwd group. vwd group heeft het beursgedeelte voor haar rekening genomen. Bij de FD Mediagroep waren we onder de indruk van de professionele èn pragmatische aanpak van vwd group. Met korte lijnen en toegewijde mensen. We zijn zeer tevreden over het voorlopige eindresultaat: een moderne beurssite van hoge kwaliteit. We zeggen "voorlopig", want een site is nooit af. We zetten de samenwerking met vwd group daarom graag voort.

 

Arend van den Berg, directeur/hoofdredacteur van Z24